Last van rioleringsproblemen? Klik dan hier

De geschiedenis van de riolering

De voorloper van de huidige riolering deed zijn intrede in Rome, ten tijde van het Romeinse rijk. Sinds de mens bestaat, produceert hij namelijk urine en ontlasting. En zo lang de mens in kleine groepen leeft, is dit geen enkel probleem. Voordat de mens in grote steden bij elkaar ging wonen, werd de behoefte op een afgelegen plek gedaan, waar micro-organismen het verteerden. Maar toen de mens in grote aantallen ging samenwonen in dorpen en steden, ontstond het probeem dat er meer afval werd geproduceerd dan de omgeving kon opnemen.

Vandaar dat men in Rome de riolering uitvond. Vanaf het oude stadscentrum liep een riool naar de rivier de Tiber. In dit open riool werd alle viezigheid geloosd. Het grote nadeel van een dergelijk open riool is dat hij in rechtstreeks contact staat met de buitenlucht, waardoor de smerige stank van grote afstand te ruiken is.

Vandaar ook dat er in meer ontwikkelde gebieden na verloop van tijd werd besloten om in plaats van de open riolen een stelsel rioolbuizen te plaatsen, zodat de stank verdween. Het duurde echter tot ver in de 19e en 20e eeuw voordat er in Europa en in de Verenigde Staten op grote schaal rioleringswerken werden uitgevoerd. In Nederland werd in Amsterdam pas in 1910 aan een riolering begonnen. Tegenwoordig zijn er in Nederland nog zo'n 45.000 percelen die dankzij hun afgelegen ligging niet op de riolering zijn aangesloten en gebruik maken van bijvoorbeeld een septictank.

Zeker & Mobiel